teisipäev, 11. detsember 2012

Väga lahe koduõppe-päev

Täna oli tõeliselt asjalik päev. Ja et teile tunduks, nagu me oleksimegi asjalikud (mida me muidugi 99% ajast ei ole), siis tuleb see kohe eraldi välja tuua.

Hommikul ajasin lapsed poole kümne ajal voodist välja. Ojaa... see on see tore algus päevale, kui saab rahulikult voodis pikutada ja pole vaja keset pilkast pimedust ennast välja ajada. Isegi põnn on nii tubli, et enamasti kuskil üheksani magab.

Pärast hommikusööki hakkasime asjalikuks.

Kõigepealt tegid lapsed Khani Akadeemiast matemaatikat. Juba varem tehtud asjadele tegid review - see on Khani Akadeemia enda süsteemi poolne funktsionaalsus, kus tehtud valdkondadele mingi regulaarsusega kinnistust pakutakse, ehk siis siit ja sealt erinevaid ülesandeid tegemiseks. Väga mõnus asi, et uusi teemasid pidi edasi liikudes juba läbitud asjad ikka ka meeles püsiks. Kuna me polnud kogu reisi aja midagi teinud, siis oli neil nüüd reviews üsna palju asju. Lisaks tegi kumbki omal valikul ka ühe uue teema ülesanded ära.

Pärast matemaatikat vaatasid mõlemad jätkuvalt Khani Akadeemiat, aga seekord programmeerimisalase video. Sai otsustatud, et las vaatavad seal iga päev ühe jupikese ka sellest vallast, sest olgem ausad - arvutitega suhtlemise oskus on see asi, mis igal juhul edaspidises elus kasuks tuleb. Isegi kui programmeerijaks ei hakata, siis mingilgi määral arusaam, kuidas ekraani taga asjad toimivad (ja teadmine, et see pole tegelikult nii keeruline kui eemalt vaadates tundub), kahju kindlasti ei tee.

Järgmiseks otsisime youtube'st hispaaniakeelse multika ja vaatasime kõik koos seda. Tegemist oli Disney kanali mikide-minnide ja muu seltskonna väikeste laste multikaga, kus sõnu suure hoolega korrati. Väga hea asi keeletunnetuse arendamiseks ning mõningate sõnade õppimiseks. Me siin nimelt otsustasime, et hakkame korralikumalt hispaania keelega tegelema. Reisist on lastel keeletunnetus kätte saadud ja nüüd on hea sealt edasi minna. Mul endal ka suur huvi seda õppida juba aastaid, nii et korraga koos teha seda lahedam. Ja õppima ei hakka me mitte grammatikast alustades, vaid katsume kõigepealt justnimelt keeletunnetuse kätte saada ja selle kõrvalt tasapisi sõnavara laiendada.

Jätkasime youtube tarkusega ning otsisime sealt klaverile mõeldud lihtsaid muusikapalasid. Üsna esimesena pakuti Beethoveni "Für Elise"t algajatele. See pala on mulle alati meeldinud. Ja üsna kummalise asjaoluna tuli poeg mõned nädalad tagasi ja teatas, et õppis kuulmise järgi ühe laulu algust mängima - ja see oli justnimelt sama pala. Nii et otsus tehtud ja nüüd kõik kolmekesi taaskord kambaga hakkasime otsast selle mängimist õppima. Tänasega tegime algust ning esimesed lõigud on selgeks saadud ja kõigil hammas verel, et edasi harjutada.

Muusikaosa tehtud proovisime ühe uut sorti lähenemisega, mille reisil olles välja mõtlesin ja mida siis täna esimest korda laste peal katsetasin. Asi iseenesest on lihtne. Neil on tund aega, mille jooksul nad peavad mingi teema kohta ise kas internetist või raamatutest infot otsima ning siis selle kohta paberile (või hiljem ehk ka elektroonselt) kokkuvõtte kirjutama ning midagi juurde joonistama. Seega siis iseseisev uurimistöö ja kirjutamise ning joonistamise harjutus takkapihta ja seda kõike vabalt valitud teemal. Eks lastele ka uudne asi ja natukene võttis neil teema valik kukalt sügama. Aga mõnuga said hakkama. Kumbki oma eripärale truuks jäädes. Tütar keskendus pildile (mit tuli tal ääretult hästi välja) ning slikerdas teksti kirjutamisel (aga natuke ikka kirjutas ka - ja toreda nüansiga sealjuures). Poeg tegi pildi ja kirjutas korralikult teksti - inglise keeles - sest tema oli oma info hankinud ingliskeelsest wikipeediast ja seega oli lihtsam ka kokkuvõtet inglise keeles teha. Seal sees oli ka kaks keerulisemat sõna, mille kohta ta tunnistas, et ei saa ise ka hästi aru, mis need tähendavad. Sai siis lisana näidatud, kuidas online sõnastikke kasutada ja ta vaatas kenasti nende sõnade tähendused üle.

Ja siis oligi kenasti lõunasöögi-aeg ning pärast seda lastele vaba aeg ja voli teha mida tahavad. Mina olin raskest tööst nii väsinud, et läksin põnniga koos lõunaunele :)

Karta on, et nii tublid ei jaksa me pikalt olla. Aga väga lahe oli igatahes. Aa.. selle pisiasja unustasin ju veel ära, et hommikusöögi kõrvale lugesin neile Mozarti elulugu ja päeval käis taustaks Mozarti muusika. Mõlemad (nii elulugu kui muusika) pärines "Klassikalise muusika suurkujude" seeriast, kust meile regulaarselt paar CD-d postkasti potsatab ja mida meil juba täitsa palju kogunenud on. Nüüd siis mõtlesin neid ka sihtotstarbeliselt kasutama hakata. Mozarti elulugu sattus just õigele ajale, sest seal oli eraldi juttu ka tolleaegsest reisimisest ja kirjeldusi, kuidas nemad oma perega Euroopas reisisid. Seda oli kohe hea kõrvutada meie värskete Euroopa-reisi muljetega.


Kommentaare ei ole: