esmaspäev, 7. november 2011

Ühekuuse beebi mähkmevabad ööd

Üheks suureks murelapseks mähkmete juures on öised "lekkimised". Olen aru saanud, et paljud riidest mähkmete kasutajad kasutavad öösiti ikkagi ühekordseid mähkmeid (üldiselt siis ökovariante) justnimelt lekkimiste pärast. Öösiti on põnnil pikem uni ning lisaks jääb pärast söötmist kahe une vahel kohe magama, nii et ei taha teda mähkme vahetamisega üles ka uuesti äratada. Ega emmelgi parem, kui saab rutem taas magama ja ei pea öösel ringi sahmerdama.

Kuidas siis lekkimiste muret lahendada. Hakkame pihta teadusliku lähenemisega, ehk vaatame, mis on probleemiks. Probleemiks on see, et mähe laseb pissit/kakat läbi. Ehk siis probleemiks on mähe. Eemaldame mähkme ja olemegi probleemist lahti :)

Nali naljaks, aga asjal tõepõhja ka all. Esmase mõtte mähkmevaba öö tegemiseks sain Terve Valiku lehelt, kus Agne kirjeldab oma näidet. Tema jutust tuleb välja, et esimestel nädalatel ta mähkmeid üldse ei kasutanud. Alguses tundus see mõte võõras ja kummaline. Pärastpoole aga hakkas järjest idanema ja arenema.

Mul on põnn väga mõnus öine magaja. Kõigepealt magab õhtul viietunnise une, siis süües jääb kohe magama ja magab kolmetunnise une otsa ja siis süües magaks veel ühe kolmetunnise otsa, aga selle koha peal ma enam ei raatsinud lasta tal sama mähkmega olla ja vahetasin selle ära. Aga kaheksa tundi oli ta ikkagi ühes mähkmes öösiti. Alguses kasutasin ImseVimse mähkmepükse, mis alguses ikkagi ka lekkisid, aga siis hakkas põnn öösiti vähem pissima ning lekkimised kadusid. Ei oska öelda, kas see oli riidest mähkmete ebamugavuse mõju või mis :). Siis armusin paelmähkmetesse, nagu kirjutasin siin, ja hakkasin ka öösiti neid kasutama. Ei lekkinud ka need kusjuures ja kõik oli ok. Aga ikkagi oli see mure, et ta niiiii kaua on ühes mähkmes. Lisaks siis see, et ühe korra tuli öösel ikka pepupesemise ja mähkmetega pusserdada, mille peale põnn loomulikult erksaks muutus ja seepeale tuli temaga veel tunnike üleval olla (küll rahulikult, aga ikkagi).

Ja siis tuli viimane piisk karikasse, ehk käik Tartusse Terve Valiku poodi. Seal uurisin Agne käest seda mähkme mittekasutamist. Kuidas ta seda täpsemalt tegi ja kui kaua ta seda tegi. Vastused olid julgustavad, nii et otsustasin proovida.

Ja nüüd ongi nii, et viimased ööd on meil olnud mähkmevabad. Pärast õhtust vannitamist mähet enam alla ei lähe. Voodis on madratsikaitseks vanutatud villast tekk, selle peal suur froteerätt ning õhtuseks/öiseks söötmiseks panen põnnile keskmise suurusega froteeräti alla. Pärast söötmist põnni voodisse tagasi pannes kohendan ka rätikuid, neid vajadusel vahetades, juurde pannes või lihtsalt sättides, nii et põnnil küljealune taas kuiv oleks. Peal on põnnil villane tekk. Rätid lähevad hommikul pesumasinasse. Villane alustekk ja pealistekk lähevad õhutamisele ja kakaplekkide korral pesen pleki kohe käsitsi välja. Seda on vaja olnud ainult ühe korra, kui emme oli hommikul laisk ja ei viitsinud tükk aega ringi pusserdanud põnniga hommikustele hügieeniprotseduuridele minna :)

Tulemuseks on see, et põnn on enam-vähem õhtul kaheksast hommikul kaheksani, ehk siis 12 tundi ööpäevast mähkmevaba. Öösel ei pea enam mähkmetega pusserdama, mis tähendab seda, et põnn saab rahulikult pärast söömist edasi magada ning mis eriti rõõmustav, emme saab öösiti kohe pärast söötmist edasi magada. Ärkvelolekupausid lühemad, uned paremad ning emmel haudumiste ja lekkimiste teemade kohalt süda muretu. Ja selle kõige hinnaks on neli-viis froteerätti, mis hommikul tuleb pesumasinasse visata. Päris hea diil, ütleksin ma.

2 kommentaari:

Katariina ütles ...

Kui see oleks Facebook siis vajutaksin "like" :)

Katri ütles ...

:)