kolmapäev, 26. oktoober 2011

Ühekordsed vs riidest mähkmed: kui palju röövib päevast aega?

Minu põlvkond naisi on üles kasvanud, kuulates õudusjutte sellest, kuidas meie emad ei saanud meiega imikutena üldse tegeleda, sest nad pidid kogu oma aja ja energia kulutama meie marlimähkmete pesemisele. Mõeldes muidugi tolle aja tingimustele: ühiskorterid mitme pere peale, sellest tulenevalt siis vannitoa jagamine mitme perega, lisaks veel pesumasina mitte-olemasolu, pesuvahendid ja kuivatamistingimused, marli oma imavusega ja kiire märgumisega jne. On õudne küll. Me oleme ikka ütlemata õnnelikud inimesed, et saame elada praeguses ajas ja praegustes tingimustes. Katsume seda õnne mitte ära unustada igapäevaelu närivate pisiasjade kõrvalt.
Aga igatahes... õudusjutud õudusjuttudeks, kuidas on siis tegelikult kuluva aja- ja energiaga tänapäevases riidest mähkmete maailmas, kui on olemas spetsiaalsest materjalist mähkmekatted ja -sisud, mähkmekastid, pesumasinad ja kuivatid. Privaatsest eluruumist ja vannitubadest rääkimata :)

Ma pole just teab-mis-pika staashiga mähkmekasutaja, aga kaks nädalat puhtalt riidest mähkmete kasutajana võib juba teatud järeldusi teha sellest, kui palju lisaaega ja -vaeva riidest mähete kasutamine võtab.
Oma kaks esimest last kasvatasin üles puhtalt ühekordsete mähkmetega. Nii et informatsioon nende kasutamise kohta tuleb sealt (lisaks siis uue beebi kolm esimest elupäeva, kui olime sünnitusmajas ja kasutasime sealseid ühekordseid mähkmeid).

Vaatab etapiviisi vajalikke tegevusi ja sellega seotud ajakulu.

Mähkme äravõtmine beebilt.
Riidest mähkmete katted käivad krõpsudega, mis on samaväärne ühekordsete mähkmete kinnitusega. Nii et siin on süsteem ja ajakulu sama.

Mähkme "utiliseerimine". 
Ühekordne mähe keeratakse kokku, kinnitatakse krõpsudega ning visatakse prügikasti. Omast ajast mäletan, et otsisin veel juurde ühe neist läbipaistvatest poekilekottidest, mille sisse mähkme panin, et need prügikastis ei haiseks. Kokku ca 10 sekundit.
Riidest mähkme puhul eraldan sisu kraanikausis kattest. Loputan katte kiirelt kraani all üle ja kuivatan selleks kraanikausi kõrval rippuvas rätikus. Seejärel riputan katte kõrvaloleva dushikabiini serva peale kuivama (katted õhukesest kumjast materjalist, kuivavad väga kiirelt). Eraldamine, loputamine, kuivatamine ja rippuma panek võtavad kokku ca 10 sekundit.
Kui kate on "lekkinud" ja ääred kakased, siis seebitan selle sapiseebiga sisse ja viskan kraanikausi kõrval olevasse kaanega mähkmekasti. Ajakulu sama kui eelmisel variandil (tegelikult vähemgi, aga las olla).
Seejärel loputan kraani all mähkmesisu (selline ca 30x30 cm puuvillane mitmekordne lapp) ning kakased kohad seebitan sisse sapiseebiga. Loputatud ja seebitatud sisu viskan mähkmekasti. Kokku võtab see aega keskmiselt 30 sekundit (sõltuvalt määrdumisastmest).
Öömähkmel ja õuesmagamise mähkmel on lisaks sees veel lisaimu (ca 10x30 cm paksem lapp), selle loputan ja seebitan samamoodi. Kui see on villane, siis pesen kohe kraani all puhtaks ning lisaks pesen üle  villapesuvahendiga, pigistan käterätis kuivaks ja panen vannitoas oleva toru peale kuivama. Kui see pole villane, siis viskan pärast seebitamist mähkmekasti. Villase puhul (all öösel) ajakulu ca 30 sek, muu puhul (all õueune ajal) ajakulu ca 10 seki.
Utiliseerimine: ühekordne 10 sek, riidest 40 sek (lisaks 2x päevas kokku 40 seki juurde)

Uue mähkme valmispanek.
Ühekordse mähkme võtad välja kotist või sahtlist või kusiganes sa neid hoiad. Aeg ca 2 seki.
Riidest mähkme puhul koosneb mähkme valmispanek mitmest tegevusest.
Vannitoast lahkudes haaran kaasa seal kuivanud varasema korra mähkmekatte. Aeg ca 1 sek.
Sahtlist võtan mähkmesisu (ja vajadusel lisaimu). Aeg ca 2 sek.
Kõige keerulisem osa :). Voldin mähkmesisu kokku (st lapin kolmeks), vajadusel panen lisaimu sinna vahele. Volditud sisu panen mähkmekatte sisse. Lisaks tõmban tagant sisu "lehvikusse" laiali, et imiku vedelat kakat paremini kinni püüaks. Kokku ca 10 sekundit.
Valmispanek: ühekordne 2 sek, riidest 13 sek.
Siin on variatsioonid muidugi suured, sest riidest mähkmeid on väga eri tüüpe. Kui kasutada AIOsid (All In One tüüpi mähkmeid, kus kate ja sisu koos), siis on aeg täpselt sama mis ühekordsel mähkmel. Kui voltida suurest marlist mähet, siis ilmselt läheb kauem (st minul kui algajal läheks kauem).

Mähkme allapanek.
Minu kirjeldatud kate-sisu süsteemi puhul on riidest mähe allapaneku mõttes samasugune kui ühekordne, nii et siin ajavahet ei teki. Mähkme tagumine ots beebile selja alla, esiots jalge vahelt läbi, tagant krõpsud ette tuua ja kinnitada. Ja ongi mähe all.

Lisaaluste "utiliseerimine"
Meie teeme iga mähkmevahetuse ajal (v.a. öösel) õhuvanne, mille ajal põnn naudib võimalust vabaduses oma hädad ära teha. Seega on mul mähkimisalusel alati froteerätik, mis kõik saagi kinni püüab. Neid rätikuid tuleb ka pesta. Sama on aga vajalik nii ühekordsete kui ka riidest mähkmete puhul, nii et ajavahet ei teki. Pigem on eelis riidest mähkmete puhul, sest ma kohtlen neid froteerätte samamoodi kui mähkmesisusid ja nende "töötlemiseks" on süsteem ja hoiukoht olemas. Kuidas ma neid rätte pesu jaoks ette valmistasin ja hoidsin eelmiste põnnidega, seda ma kahjuks ei mäleta. Sama teema käib ka põnni riiete korral, kui mähkmed on "lekkinud" (ja lekivad suurema saagi korral nii riidest kui ühekordsed mähkmed, nii et ka siin elu üsna võrdne).

Mähkmete pesemine ja kuivatamine.
Asi, mida ühekordsete mähkmete puhul pole vaja teha. Tõsi, siis on küll vaja natuke tihedamalt prügikasti välja viia, aga seda aega ei hakka siia arvutama :) Lisaks on tegelikult ka ühekordsete puhul vaja pesta ja kuivatada mähkimisalusel "püüdmisvahendiks" olnud froteerätid ning "lekkimises" kannatada saanud beebi riided (ja voodiriided jms). Aga ka neid ei hakka siia arvutama.
Riidest mähkmete puhul teen pesu kord päevas. Viin mähkmekasti pesumasina juurde ning tõstan pesukotiga pesumasinasse. Kasutan Bambino Mio mähkmekasti ja pesukotte, kus pesukott on mähkmekasti sees nurkadesse kinnitatud, nii et piisab nurkade lahtilaskmisest ja mul on kõik asjad pesukotis. Kallan topsi pähklipesuvahendit ja panen selle masinasse. Masin kinni, programm peale ja tööle. Loputan mähkmekasti kraani all üle, panen teise pesukoti sinna sisse ja viin mähkmeasti oma kohale tagasi. Kokku ajakulu ca 1 minut (kõige suurem osa ajast läheb kahe korruse vahel kõndimisele, sest pesumasin on keldrikorrusel).
Kuivatamine: võtan pesumasinast asjad välja ning tõstan kuivatisse. Asjade seast tõstan välja mähkmekatted (neid ei tohi kuivatis kuivatada) ning suured õhukesed marlid (kasutan neid õhuvannide ajal vahepeal "püüdmisvahendina"), sest need kuivaksid liiga kiirelt ja tekitaksid kuivatis ebaühtlase tulemuse (mille tõttu masin lõpetaks töö varem ära ja teised asjad jääksid niiskemad). Ajakulu ca 1 minut.
Kui kuivati lõpetab, siis võtan asjad välja ning paigutan sahtlitesse omadele kohtadele. Ajakulu ca 2 minutit.

Kõik kokku.
Kui arvestada ööpäevaseks mähkmekuluks 7 mähet (ca 3 tunni tagant vahetus, vastavalt kuidas põnn ärkab, 1 öine kord hetkel ei vaheta), siis riidest mähkmetele kulub ühekordsetest enam aega järgmiselt: 7x30 + 40 (utiliseerimise ajavahe) +  7x11 (valmispaneku ajavahe) +  4x60 (pesu, kuivatamine, ärapanek) = 567 sekundit ehk ca 9,5 minutit. Ei ole just teab mis suur ajakulu :)

Disclaimer: Kõik siin toodud ajad on täiesti subjektiivsed ja minu poolt laest võetud, nii et mingit tõsiteaduslikku lähenemist ei tasugi asjast otsida ja stopperiga järge ajama hakata. Ma katsusin iseenesest võimalikult objektiivne ja asjalik olla, aga arvestades milline ajublondiin ma olen, siis palun selle omadusega järelduste tegemises arvestada.

Kommentaare ei ole: