reede, 11. mai 2012

Iga päev on pidupäev

Kas te teadsite, et täna, 11. mai on "Söö mida tahad püha" ning "Pusle püha", homme on "Goofy sünnipäev" ja esmaspäeval on "Hull päev"....

Ühesõnaga.. tegelt mitme sõnaga... väga mitmega... maailmas (eriti Ameerikas) on igal päeval (ja igal kuul ja igal nädalal) väga mitmeid erinevaid pühasid, mida tähistada. Üheks kohaks, kust osasid neist piiluda saab on leht Holidays for Every Day.

Kuidas see on seotud koduõppega? Aga sedasi, et leidsin internetiavarustest ühe blogijutu, mis räägib emast, kes korraldabki oma koduõpet nende igapäevaste pühade alusel. Jutt ise on siin (inglise keeles).

Ta valib välja nädalaks mõned pühad - otsib kokku nende jaoks kokkusobivad raamatud ja internetiavaruste info ning nii nad siis koos uurivadki maailma igapäevases pühademeeleolus.

Kõlas tohutult lahedalt ja kui vaadata neid pühade nimekirju seal kalendrites, siis valikutest puudu ei tule.
Ma kindlasti kavatsen seda ära proovida. Hea on muidugi võimalikult palju otsida igast eesti pühasid, aga tegelikult ei ole suurt tähtsust, kes ja kus selle püha väja on kuulutanud. Asi on lihtsalt selles, et tegu on suure ideepangaga, mis paneb mõtte ja fantaasia erinevates suundades tööle.

Ma küll olen muidugi viimasel ajal aru saanud, et puhtal kujul unschoolingut ma põnni kõrvalt teha ei saa. See nõuab ikka väga tihedat kontakti ja tegelemist... aga mul hetkel läheb väga suur energia ja tegelus põnni peale ära. Nii et me siin oleme lastega kokku leppinud, et õppekava osas jätkame igapäevase perioodiõppe süsteemiga. Seda küll võimalikult rahulikus ja vabas vormis - koos arutame ja vaatame. Ei rõhu kirjalikule tööle (kuigi vajadusel loomulikult ikka teeme kirjalikult ka) ja mingeid teste loomulikult ei tee. See vist on omaette teema, millest kunagi kirjutama peaks - nimelt testide ja kontrolltööde mõttetusest individuaalõppes. Aga noh - tegelt see eelmine lause ütles ilusti kogu asja mõtte ära :)

Aga unschoolingust niipalju, et kuigi õppekava asju jätkame igapäevase "kodukooliga", siis vaikselt-vaikselt muudkui liigume ja areneme selle kõrvalt unschoolingu põhimõtte järgi lastele huvipakkuvate põnevate teemade kaudu. Ja selline kummaliste tähtpäevade tähistamine sobib väga hästi sellesse ritta - seni, kuni see lastele huvi pakub.

3 kommentaari:

Kristiina ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Anonüümne ütles ...

Ülilahe mõte!
Eesti maarahva pühadest saab lugeda siit: http://maavald.ee/maausk.html?op=rubriik&rubriik=61

Kristiina
(niisama jälgija)

Katri ütles ...

Väga lahe nimekiri - eriti hea, et iga püha on põhjalikult lahti seletatud. Tänud!