neljapäev, 7. juuni 2012

Ärijuhtimise bestseller soovitab vabaõpet (ehk unschoolingut)

Lõpetasin äsja ühe väga põneva ja mõtlemapaneva raamatu lugemise. Raamatuks on Daniel H. Pink'i "Liikumapanev jõud". Kust ma võtan õiguse seda bestselleriks nimetada... aga sellesama just antud lingi alt toodud teksti pärast, mis ütleb järgmist.

„Liikumapanev jõud“ on New York Timesi, BusinessWeeki , Wall Street Journali, Boston Globe’i , Los Angeles Timesi, Washington Posti, San Francisco Chronicle’i, Publishers Weekly bestseller. Amazon.com ja Fast Company valisid selle aasta äriraamatuks.

Et siis päris hea raamat, kas pole nii... Ja tegelikult ka... on tõesti ääretult hea raamat. Räägib inimeste sisemisest motivatsioonist - kuidas seda toetada ja mis seda hävitab. Põhineb kõik asjalike inimeste asjalikel teaduslikel uuringutel.

Animeeritud lühikokkuvõte ühest autori kõnest antud teemal saab vaadata siit (mulle jätkuvalt meeldivad RSA animeeritud kõned).

Keskendub raamat peamiselt ärimaailmale ja seal kasutatavale preemiate süsteemile. Aga üks sektsioon raamatust on pühendatud ka laste arengule ja koolile.

Paar lõiku raamatust selle kohta.

"... Aga kahjuks on ka siin - täpselt nagu äris - ebakõla selle vahel, mida teaduses teatakse ja mida koolides tehakse. Teadus teab, et kui lubate koolieelikule pildi joonistamise eest ahvatleva auhinna, siis tõenäoliselt joonistab ta teile küll pildi, kuid kaotab seejärel joonistamise vastu igasuguse huvi. Ometi liiguvad paljud koolid isegi sellise tõestusmaterjali olemasolul vales suunas, olgugi et maailma majanduses vajatakse järjest rohkem mitterutiinsete, loominguliste, konteptuaalsete võimetega inimesi. Koolid panevad ülisuurt rõhku rutiinile, õigetele vastustele ja standardsusele. Lisaks loobivad nad kilode kaupa "kui-nii-siis-naa" preemiaid - raamatute lugemise eest pitsa, kooli kohaleilmumise eest iPod, kontrolltööde heade tulemuste eest sularaha jne. Me sunnime õpilasi alluma, selle asemel et innustada neid huvituma."

ja siis järgmine lõik (märkuseks et unschoolingut tõlgitakse eesti keelde kui vabaõpet)

"Võtke eeskuju vabaõppest.


Ühendriikides on viimase kahekümne aasta jooksul märkimisväärselt populaarsust kogunud koduõppe liikumine. Selle sees on kõige hoogsam olnud aga vabaõppe liikumine. Vabaõppe puhul ei järgi perekonnad tavapärast õppeprogrammi, vaid lasevad oma lapsel avastada ja õppida seda, mis teda huvitab. Vabaõppe liikumine on üks esimesi kasvatusmeetodeid, kus kasutatakse I-tüüpi lähenemist. See edendab iseseisvust, lubades lastel ise otsustada, mida ja kuidas nad õpivad. Samuti edendab see meisterlikkust, kuna lapsed võivad veeta neid huvitava teema juures nii palju aega, kui ise tahavad, ja minna nii sügavuti, kui soovivad. Isegi kui vabaõpe ei sobi teile või teie lastele, saate sellest haridusuuendusest siiski mõndagi kõrva taha panna. Alustuseks lugege John Taylor Gatto vapustavat raamatut "Dumbing Us Down" või visake pilk peale Home Education Magazine'ile ja selle veebiväljaandele. Seejärel uurige veel mõnda paljudest vabaõppe veebilehtedest. Rohkem informatsiooni aadressidel www.homeedmag.com, www.unschooling.com ja www.sandradodd.com/unschooling."


Noh... mist te selle peale kostate... ah.. :)

Lisaks annab ta hulga linke huvitavate koolide kohta, mis teevad asju teistmoodi kui tavalised koolid. Need lingid on järgmised (ma ise pole ka veel jõudnud kõiki läbi uurida, nii et hea siia omale checklistiks panna).

* Big Picture Learning. www.bigpicture.org (raamatu autor kuulub ka selle organisatsiooni juhtkonda)

* Sudbury Valley kool. www.sudval.org

* The Tinkering School. www.tinkeringschool.com

* Puget Soundi kogukonnakool. www.pscs.org

* Montessori koolid, Reggio Emilia õppimisfilosoofia ning waldorfkoolid. www.montessori-ami.org, www.montessori.org, www.amshq.org, www.reggioalliance.org ja www.whywaldorfworks.org

Lisaks antud raamatule oil just äsja Postimehes üks väga põnev artikkel õppimisest ja õpetamisest. Mare Taagepera kirjutab seal avastusõppest. Soovitan lugeda nii seda artiklit ennast kui ka seal viidatud Avastustee lehekülge, mis Eestis avastusõppega tegeleb.

Nii et lugemist ja uurimist jagub :)

Kommentaare ei ole: