neljapäev, 21. juuni 2012

Blondiinist laevakapten

Nii.. nüüd on see tehtud. Eksam ilusti positiivselt seljataga. Ei olnud hullu midagi ega kedagi.. Ja nüüd siis ongi käes. Kui te satute mõne veekogu lähedale, siis hoidke igaks juhuks silmad lahti ja olge ettevaatlikumad kui muidu, sest blondiinil on nüüd kaptenipaberid käes (ok, tegelt dokument tuleb veel arkist sisse nõuda) ja ma võin nüüd juhtida kuni 24 meetrist laeva. Siinkohal mõelge korraks, mitu meetrit pikk on teie kõige suurem tuba... ja siis korrutage see vastava arvuga, et 24 täis saada... ja siis pange sinna blondiin rooli... eksole. See laev võib olla nii mootoriga kui purjega ning ma võin seda laeva juhtida nii sisevetel kui mere peal ükskõik millises maailmanurgas. Nii et ei ole te kusagil kaitstud :)

Lahe... kui nüüd välja mõtleks, et kus ja kuidas tegelikult ka laevajuhtimise selgeks saaks. See eksam käis rohkem teooria ja reeglite kohta  - sisevete märgistus sildadel ja laevateedel, meremärgid, laevatuled, signaallipud, päevamärgid, helisignaalid, hädavarustus, teeandmise reeglid, piiratud nähtavuses liikumise reeglid jne jne jne. Sõlmed ja kaardil navigeerimine ka loomulikult. Aga et seda päris juhtimise osa on natuke napivõitu. Mootorpaadiga nii paarkümmend minutit - sellega tegelt sai enamik vajalikke võtteid selgeks, nii et pisema padiga võiks vabalt kohe sõitma minna. Aga vot see tegelik armastus ehk purjetamine õppesõiduks olnud mõne tunniga (ja regatil oldud paarikümne tunniga :) küll kaptenitaset kuidagi kohe välja ei anna. Koolitaja, väga kogenud purjetaja, ütles ka kohe alguses, et purjetamist niimoodi kuidagi selgeks ei saa. Ok, kapteni käsu järgi genu pautimist oskan ma nüüd hästi, aga see on ainult kübeke meres. Õnneks on olemas seltskond, kellega koos purjetama käimas hakata ja kelle ajusid selles osas nokkida saab.

Minu meretaluvus sai nädalavahetusel ära testitud, nüüd tuleb asuda tõsisemalt testima ka õppurite ja põnni oma. Eelmine suvi sai õppuritega korra paaritunnisel sõidul käidud... tuult oli korralikult ja lainet ka. Nii et õppurid nüüd teavadki, et õige purjetamine käib sellise laevaga, kus parras on pidevalt vees ja paat mõnusalt viltu. Selle reisi pidasid nad kenasti vastu. Augustis oleks üks pikem sõit nendega soolas, ühe laheda sihtkohaga, kui vähegi õnneks läheb. Hoime pöialt.

Suvi võib alata :)

1 kommentaar:

TM ütles ...

palju õnne!
Suurema laeva merel liiklemine annb sama adrenaliinilaksu, tean omast käest.
5 aastat Mereakadeemias laevajuhtimist õppinud ning nüüd juba 4-dat aastat laeval tööl olev punapea :)