pühapäev, 10. juuni 2012

Koduõpe ja ülikool

Paljud inimesed muretsevad, et kas koduõppel ikka saab piisavalt hea hariduse, et selle pealt ülikooli minna.

Seda olen ka varem maininud, aga siin siis veel üks artikkel sellest, kuidas uuringute andmetel on koduõppelapsed väga hästi ülikooliks ette valmistatud. Nende keskmised näitajad nii sissesaamise osas kui ülikoolis keskmiste hinnete osas on kõrgemad kui koolist tulnud noortel. Lisaks on nad ka sotsiaalsete oskuste poolest paremad. .

Ja see käib ka selliste koduõppelaste kohta, kes on ka keskkooli osa läbinud koduõppena. See hetkel Eestis seaduslik ei ole - meil on praegu koduõpe lubatud kuni üheksanda klassi lõpuni.  Eks seegi ole edasiareng, sest veel mõni aeg tagasi oli koduõoe lubatud ainult kuuenda klassi lõpuni.

Aga tegelikult on maailmas käima liikumine, mida üldnimetajana kutsutakse "open source education"'iks. See tähendab, et ülikoolid üle kogu maailma teevad tasuta kättesaadavaks oma õppematerjale. Sealhulgas ka maailma tippülikoolid. Lisaks on tekkinud hulk liikumisi, mis ongi suunatud just sellisele "avatud õppematerjalide" loomisele. Nii et väga hea tahtmise juures on võimalik juba saada väga sügavaid teadmisi ilma konkreetsesse ülikooli astumata.

Üks koht, mis on antud teemale pühendunud on UnCollege ning nende linkide leheküljelt saab viiteid väga paljudele teistele kohtadele, kust erinevat õppematerjali kätte saab (sh Yale, Harvard, MIT, Stanford jne).

Nii et koduõppest saab väga edukalt minna ülikooli ning vaikselt on suund liikumas ka ülikoolitasemel "koduõppe" poole. Eks kaeme, mis sellest kõigest välja tuleb....

Kommentaare ei ole: