teisipäev, 20. detsember 2011

Ja mida me teisel veerandil lisaks õppimisele tegime


Lisaks õppimisele on lapsed teinud teisel veerandil veel hulka asju tegelikult.


* Nad on käinud (lisaks reisile ja jõulumaale) kinos, raamatukogus, poes, oma sõprade sünnipäevadel, oma vanavanatädi 80dal juubelil, minu sõbranna sünnipäeval, oma sõprade pool külas ning on võõrustanud oma sõpru meie pool (seda küll hetkel harva, sest põnn veel väike, varem oli meil pidevalt keegi külas - tegelikult ma isegi naudin hetkel seda, et nii palju külalisi pole pidevalt).


* Nad on lugenud läbi suure hulga raamatuid (arvutivabad päevad mõjuvad lugemissoovile väga positiivselt). Tütar luges läbi kõik kodus olevad "Risto Räppari" seeria raamatud (pojal on need juba loetud) ja kõik raamatukogust leitud "Paula.." seeria raamatud (neid oli kokku midagi 20 kanti). Mõlemad lugesid läbi kõik raamatukogust leitud Roald Dahli raamatud (st sellised, mida meil endal pole; ülejäänud on neil juba varem läbi loetud), lisaks veel ühe "Sune" seeria raamatu ja ühe "Ottokari" raamatu. Mõlemad lugesid läbi ka "Jutte igaks päevaks", kus iga kuupäeva kohta on oma jutt, ehk siis kokku 365 juttu. Sinna otsa veel hulga selliseid raamatuid, kus on palju pilte ja natuke teksti ning mingi hulga koomikseid.


* Nad on istunud arvutis ja mänginud Minecrafti ning Terrariat (ja muid mänge) ning vaadanud youtube'st videosid, kuidas teised mängivad Minecrafti ja Terrariat :). Ma ükskord küsisin, et kumba nad rohkem teevad - mängivad ise või vaatavad youtube'st, kuidas teised mängivad. Nad arvasid, et see on umbes pooleks. Lisaks leidis poeg hiljuti variandi, kuidas saab ise virtuaalserverit püsti panna. Nad on ammu tahtnud mängudes ise maailmu teha, et teised seal mängida saaks, aga meil on asi fiks-IP puudumise taha jäänud, mida serveri jaoks vaja on. Nüüd siis leidis poeg ise lahenduse ja pani juba ka oma serveri püsti, kus siis tütar ja teised sõbrad ka mängimas saavad käia :)


* Nad on saanud hommikuti magada nii kaua, kuni neil väljapuhkamiseks vaja; nad on saanud hommikul süüa rahulikult omas tempos kui keha piisavalt üles on ärganud; nad on saanud valgel ajal õues mängimas käia; nad on teinud lumememme, mänginud lumesõda ning solgerdanud maja taha tiigile tekkinud jääga; nad on saanud iga õhtu rahulikult unejuttu, isegi kui õhtu läheb pika peale.


* Nad on aidanud kodutöödes: pühkinud ja pesnud põrandaid, võtnud asju pesumasinast ja riputanud kuivama või pannud kuivatisse, võtnud asju kuivamisrestilt või kuivatist ja toonud mulle, sorteerinud puhtaid riideid ja oma riided kappidesse ära pannud, aidanud koristada kööki ning teinud sooje võileibu ja kakaod, ajanud juttu põnniga sel ajal kui mina mingeid asju toimetan, hoolitsenud oma loomade eest, käinud koeraga õues jalutamas jne.

* Nad on torisenud selle peale, et peavad õppima; nad on torisenud selle peale, et poeg peab käima tervelt kaks korda nädalas muusikakoolis kui tütrel piisab ainult ühest korrast oma kunstis; nad on torisenud selle peale, et poeg saab lausa kaks korda nädalas muusikakoolis käia, samas kui tütre kunstiring toiomub ainult kord nädalas; nad on torisenud selle peale, et kumb saab autoga sõites rohkem ees istuda; nad on torisenud selle peale, et arvutivabasid päevi on nädalas rohkem kui arvutipäevi; nad on tülitsenud ja ära leppinud; nad on oma varbaid, põlvi, sõrmi, päid ja muid kehaosi igale poole valusasti ära löönud; neil on valutanud pea ja kõht; nad on teise jutule vahele seganud; nad on solvunud selle peale, et teine on nende jutule vahele seganud. Jne jne... ehk eks ole meil ikka samasugune tavaline argipäev, nagu igas teises peres.

Ja mina pean taaskord tõdema, et mulle koduõpe väga meeldib. Ja lastele ka :)

Kommentaare ei ole: