esmaspäev, 21. november 2011

1,5 kuuse põnni päev riidest mähkmetes ja vajalik varustus

Viimati sai ülevaadet päevast tehtud siis, kui põnn oli nädalane. Praeguseks on olukord mõnevõrra muutunud ja elu veel lihtsam.

Milline siis on meie tüüpiline päev.

Juba mõned nädalad on ööd olnud mähkmevabad ja ma jätkuvalt jumaldan seda :) Seega siis öösel mähkmeid ei kulu ja lisaks söötmisele tegelen ainult froteerätikute nihutamise-vahetamisega vastavalt vajadusele.

Hommikul pusserdab põnn veel rahulikult pikemalt voodis ja mina saan kõrval pikutada. Päriselt üles tõuseme enam-vähem üheksa ajal (mõnikord ka kümne ajal; ja eile põõnasime mõnuga poole kaheteistkümneni). Siis läheme kraani alla pessu ja veel õhuvanne võtma (no lihtsalt ei viitsi veel mähet alla panna ja põnn ka rahulikult vaatab uues asukohas ringi).

Kümne ajal saab ta siis lõpuks mähkme alla. Kombinatsioonis paelmähe + prefold sisu + lisaimu. Peale õhukesed villased mähkmealuspüksid.
Mina lähen viskan selle peale froteerätid ja eelmise päeva mähkmed pesumasinasse.

Kaheteistkümne paiku läheme mähet vahetama. Siis teeme ka pikalt pesu ja õhuvanne. Poole ühe - ühe ajal enam-vähem saab tavaliselt uus mähe alla. Kombinatsioon peaaegu sama, ainult et lisaimu on siis villane ning mähkmepüksid ka paksemad kootud villased, sest asutame õue minema.

Muidu kestis õueuni  enamasti viieni. Mõnikord isegi kuueni. Nüüd, pärast koeralugu, ma teda enam iseseisvalt õue ei jäta ja oleme koos õues. Seetõttu ka nii pikka olemist enam ei ole. Kuskil kolme-nelja vahel tuleme tuppa.

Pärast õuest tulekut teeme taas pesu ja õhuvannid ja mähkmevahetuse. Läheb jälle "toavariant", ehk siis mittevillane lisaimu ning õhemad mähkmepüksid.

Kui põnn magas viie-kuueni, siis oligi ta selles mähkmes kuni õhtuse vannitamiseni. Praegu teen vahepeal ühe lisavahetuse veel, kus vahetan lihtsalt uue toavariandi.

Poole kaheksa paiku alustame õhtuse vannitamisega. Siis võtame mähkme alt ära ja rohkem talle see päev enam mähkmeid alla ei lähegi. Pärast vanni on tal froteerätik ümber, selles teen õhtuse imetamise ja magamapanemise. Ja siis ongi öö ja magamine (ja söötmine ja rätikute sättimine).

Kokku kulub päevas 3-4 mähet :) Seda siis tänu mähkmevabale öösüsteemile ja pikkadele õhutusvannidele (mille käigus tegelikult ka suurema pissi-kaka põnn ära teeb). Keskmiselt on põnn ühes mähkmes 2 tundi, erandiks on õueune aeg, kus ta on pikemalt ühes mähkmes.

Milline on siis praegu põnni jaoks vajalik varustus.
* 3 Engeli paelmähet - tavaliselt on seis selline, et üks on pesus/kuivamas ja kahte teist kasutan kordamööda. Mähet vahetades ei pea paelmähet tavaliselt pessu panema, see on üldiselt puhas. Panen ta lihtsalt "hingama" (st riputan dushikabiini serva peale).
* 8 Bambino Mio prefold sisu. Mul on neid tegelikult rohkem, aga aktiivses kasutuses on 6-8 tükki (st kahe päeva norm - ühel päeval kasutan, teisel päeval pesus/kuivamas)
* 6 puuvillast lisaimu toas kasutamiseks (2 ImseVimse omad, 2 Hipsiku kollast ja 2 Lottiesi oma; siin mul erilisi eelistusi ei ole). Taaskord on see kahe päeva norm.
* 2 villast lisaimu õueskäikudel kasutamiseks. Päevas läheb vaja ühte, aga kuna need ikka kakaseks saavad, siis pesen ära ja panen kuivama, nii et kasutusel ülepäeva.
* 2 paari paksemaid villaseid mähkmepükse. Enamasti kasutan ühtesid, aga need harvad korrad, kui püksid kakaseks saavad, on teised varuks olemas.
* 1 paar õhukesi Engeli mähkmepükse. Need polegi veel kordagi kakaseks saanud :) No eks kunagi jõuavad muidugi.
* Froteerätikud: 2 suuremat (kõige alla); 2 keskmist (õhtuse imetamise ja magamapaneku jaoks); 3 väiksemat (mis öistel söötmistel alla panen ja millega siis koos tagasi voodisse asetan, et tal mõnus soe ümbrus alles jääks - muidugi seda siis, kui ta sinna pissinud ei ole, aga üldiselt ta imetamise ajal ei pissi). Suurt ja keskmist läheb tegelikult öösel kumbagi üks, aga neid on kahe päeva varu, sest mõnikord ei jõua enne kuivatist rätid välja, kui ma juba enne vannitamist "pesa" valmis panen.
* Vanutatud villane tekk rätikute all madratsikatteks ning tavaline villane tekk lapse katmiseks.
* Sapiseep kakaste mähkmete sissehõõrumiseks
* Ulrichi villapesuvahend villaste asjade pesemiseks
* Vedel pähklipesuvedelik pesumasinas mähkmete/rättide pesemiseks
* Bambino Mio mähkmekast pesu ootavate mähkmete hoidmiseks
* No ja pesumasin ning kuivati (suvel saaks ilmselt õues kuivatatud, aga hetkel on küll kuivati üks hea asi).

Ja rohkem ei lähegi vaja. Sellest on omamoodi kahjugi, sest sahtlis on tegelikult igast tavaari veel, mis sai kõik kokku hangitud. Samas on endal hea ja lihtne :)
Ahjaa.. mähkimisalust ja WC paberit on ka vaja. Sest enamasti on meil süsteem selline, et suurem osa pissit-kakat teeb põnn ikkagi õhuvannide ajal mähkimisalusele ning selle korjan sealt WC paberiga kokku. Olen natuke proovinud ka kraanikaussi pissitamist (ja üht-teist sinna saanud ka), aga sellega veel sõbraks saanud ei ole, nii et hetkel veel jätkame toimivat mähkimisaluse süsteemi :)

Ja nii lihtne see asi tegelikult ongi... täitsa üllatav minu jaoks kusjuures... ma ikka enne lapse sündi natuke kartsin ka, et see riidest mähkmetega tegelemine on õudne sahmerdamine ja toimetamine... ja tuleb välja, et  ei midagi sellist :)

Kommentaare ei ole: