laupäev, 17. september 2011

Õppematerjali hankimine

Nagu eelnevas postis kirjas, siis oleme koduõppel waldorfkooli alt. See tähendab, et meil ei ole kooli poolt antavaid õpikuid ja töövihikud. Waldorfist saame ise osta nende suuri valgeid kaustasid ning vahakriite (tuleb öelda, et lastele väga meeldib nendega joonistada).
Kuna mina aga olen täiesti algaja koduõppes, siis ilma tugimaterjalita ma küll ei julge alguses kohe pihta hakata. Ka waldorfkooli õpetaja oli arvamusel, et on hea, kui mul ikka tugimaterjal olemas on. Seega siis sukeldusin Eesti õppematerjali maastikku uurima. Selgus, et väga palju uurida ei olegi. On kaks suurt tegijat kirjastust, Avita ja Koolibri, ning inglise keele materjali koha pealt tunnustatud kirjastus Studium oma "I Love English" sarjaga. On ka väiksemaid tegijaid, kuid need kolm on hetkel vähemalt mulle teadaoleva info kohaselt teistest tunnustatumad-kasutatumad. Avita ja Koolibri vahel on turg koolide osas enam-vähem pooleks jaotunud. Katsusin leida internetiavarustest arvamusi/infot, et kumma materjalid siis ikkagi paremad on. Leidus nii ühte- kui teistpidi arvamusi. Üldpilt tekkis selline, et Avita on pisut värvilisem ja mängulisem ning Koolibri kuivem kuid sisutihedam. See on puhtalt minu subjektiivne vähesel infol põhinev arvamus, nii et palun mitte suure ja sügava tõe pähe võtta. Laste eelmises koolis olid kasutuses Avita materjalid, kuid kuna mulle meeldis "sisutihedam" mõte, siis otsustasin proovida Koolibri materjale (lootuses, et tekib ka teatav võrdlusmoment, et edaspidi teaks paremini otsustada).
Materjalide tellimine oli formaalselt lihtne: kirjastuste kodulehel on üleval kataloogid kõikide nimetustega, nende kirjelduste ja hindadega. Koolibril on olemas esindused erinevates linnades, suhtlesin telefoni teel nendega, tegin internetis oleva info põhjal valiku, panin valitud asjad exceli tabelisse kirja, saatsin Koolibri müügiesindajale meili peale ja paari päeva pärast saigi minna juba nende poolt kokkupandud pakile järele.
Formaalselt, jah, lihtne. Keeruline osa oli teha valik, et mida materjalidest võtta ja mida mitte. Lisaks põhimaterjalile (õpikud ja töövihikud) on kõiksugu lisamaterjali: õpetajaraamatud, testide ja ülesannete kogud, etteütluste kogud, CD-d jne jne. Kõik see on ju väga tore ja hea, ning kui koolis õpetaja võtab mitme klassikomplekti peale ühe sellise "abimaterjali" paki, siis on see suht väike summa võrreldes õpilastele minevate õpikute ja töövihikute kuluga, kuid lüües enda jaoks summasid kokku, pani asi täitsa kukalt sügama. Seega sai tehtud karm otsus ja esialgu võetud praktiliselt miinimumpakett (muusikas ja inglise keeles ikka CD-d ka). Eks ole näha, kas ja kui hästi sellega toime tuleme ning kui vaja, siis saab alati lisamaterjali juurde hankida.
Inglise keele materjalid tellisin eraldi Studiumilt. Ka seal on asi tehniliselt lihtne - kodulehel neil online tellimise vorm, täidad seal soovitud kogused ära ja saadad teele. Paari päeva pärast tuleb meilile arve, maksad selle ära ning veel mõne päeva pärast on pakk materjalidega kulleriga ukse taga.
Nii et kui mõtlemise ja maksmise osa välja arvata, siis on kogu protsess kiire ja valutu. Summa tuli kahe lapse materjalide peale kokku ca 250 EURi. See on siis kogu aasta õppematerjalid kahele eri klassis olevale lapsele. Paari aasta pärast saab õnneks juba vähemaga hakkama, kui väiksem saab suure venna õpikuid kasutama hakata. Võib-olla on ka odavamaid teid ja variante, kuid hetkel sain ma niimoodi omale kindla tagala, mida mulle kui algajale hetkel väga vaja on.

Kommentaare ei ole: