esmaspäev, 17. september 2012

Matemaatika Khani Akadeemiast

Eelmisel nädalal sai põhjalikumalt avastatud Khani akadeemia ja oi kui lahe asi see on.

Tegemist on nö "open source education" leheküljega, kus siis tasuta inimestele tarkust jagatakse. Seal on igasugust tarkust, aga meie oleme hetkel võtnud põhifookusesse matemaatika, mis seal väga hästi ja põhjalikult esindatud on. Lisaks lühikestele teemasid tutvustavatele videolõikudele on seal välja töötatud terve suur töövahend, mille abil saab samm-sammult oma hariduse edendamist toetada. Erinevatele teemadele on tehtud harjutused, programm järgib progressi ning annab soovitusi, mis valdkondi edasi uurida. Sobib algklassilapsele liitmise-lahutamise õppimise alustamiseks ning samas läheb välja gümnaasiumitaseme matemaatikani ja mine-sa-tea-kui-kaugele-veel (ma pole neid viimaseid otsi põhjalikult vaadanud, aga kiirel ülevaatamisel on seal ikka päris aukartustäratavate valdkondade nimetused). Väga hästi on graafina esitatud kogu "mänguväljak", ehk siis lihtsamatest teemadest raskemateni minevad rajad ning erinevate valdkondade grupid.

Lisaks on seal igasuguseid vidinaid, mis tänapäeva noortele ilmselt juba loomulikud on ning neile asja lahedaks teevad. Vastavalt teenitud punktidele saab oma avatari muuta. Erinevate saavutuste järgi saab erineva klassi "märke", millel on väga lahedad nimetused ning mis innustavad erinevaid asju läbi tegema (mina näiteks tegin läbi mitu-mitu tsüklit ühekohaliste arvude liitmises, et saada ühte ahvatlevat märki teatud arvu kiirete ja õigete järjestikuste vastuste esitamise eest - nii et ei mõju ainult noortele :).

Loomulikult on olemas suhtlus ja kommentaarium - videolõikude kohta on oodatud nii küsimused kui ka vastused (ja nende esitamise eest saab ka loomulikult "märke").

Lahe on ka see, et asi toetab õpetaja-õpilane struktuuri. Seal on asja nimeks "coach". Mina olen siis registreeritud kui oma laste treener ja näen niimoodi nende progressi - igast eri sorte aruandeid on selle kohta, mida nad teinud on (mis videosid vaadanud, mis valdkondade ülesandeid lahendanud ja kuidas neil seal läheb). No ja loomulikult ma ka ise muudkui teen neid samme läbi, sest nii lahe on :)

Lapsed on ka täitsa kiirelt edasi liikunud. Tütar on juba läbi teinud kirjaliku liitmise ja lahutamise (nelja- ja viiekohaliste arvudega). See on valdkond, mis on kooliprogrammis üks põhilisi asju tema selle aasta õppeprogrammis. Lisaks oleme mõlemaga juba vaadanud-tegelenud negatiivsete arvude ja absoluutväärtustega. Poeg liigub rohkem iseseisvalt ja on sutsu kaugemal. Tütrega vaatame rohkem koos, sest tema jaoks ju palju rohkem uut ja tundmatut.

Omaette lahe asi on seal ka programmeerimise sektsioon. Nad on teinud väga laheda lahenduse, kus lapsele on ette tehtud väikesed programmilõigud mingi graafilise lahendusega. Laps näeb kõrvuti nii programmi ennast (koodina, st programmi tekstina) ning kohe samas ka programmi väljundit. Ja eriti lahe on see, et laps saab teha koodis ise muudatusi ning koheselt on kõrval näha muudatuste mõju väljundile. Kogu süsteem suunabki last just neid muudatusi tegema, muudatud programmijuppe enda profiili alla salvestama ja üldse näppimise ja katsetamise kaudu programmeerimisega tutvuma. Tütar hetkel veel rohkem küll lihtsalt mängib nende valmisprogrammidega, aga poeg on juba hakanud neid näppima ja muutma. Ühe selle muutuse käigus sai neile ka tutvustatud koordinaatteljestikku, sest tehtud muudatus just seda osa puudutaski.

Khani Akadeemia ise on muidugi inglise keeles. Aga väga tore on see, et Eestis on olemas algatus, nimega Kae Kool, mis on võtnud südameasjaks Khani Akadeemia sisu eestikeelsena taasloomise. Hetkel on nende tegevuse tulemusena enam kui 600-l Khani Akadeemia videol olemas eestikeelsed subtiitrid (ja te saate neid selles tegevuses aidata, sest igaüks saab soovi korral nende videode tõlkimisega tegeleda - see on muudetud ääretult lihtsaks, Kae Kooli kodukal on olemas juhendid ja õpetused, kuidas seda teha). Pikemas perspektiivis soovivad nad kogu süsteemi eestikeelsena pakkuda. Mina igatahes hoian neile pöialt ja siin vaikselt mõtlen ka, et mingil hetkel ehk katsuda abiks olla.

Nii et matemaatikaga on meil siin hästi. Isegi et väga hästi. Ja mina lähen teen nüüd natuke taas ülesandeid Khani Akadeemias, sest seal saab erimärke selle eest, kui järjestikustel päevadel oled seal videosid vaadanud või harjutusi teinud (mida rohkematel päevadel, seda uhkemad märgid loomulikult :).

Ahjaa... see pisiasi, et loomulikult on see kõik täiesti tasuta. "Open source education" ikkagi.

Kommentaare ei ole: