teisipäev, 13. detsember 2011

Igapäevaelu täis (kodu)õppetunde

Tänane päev, nagu enamik päevi, oli täis erinevaid õppeaineid.

Hommikul sai poeg õppetunni terviseõpetuses. Nimelt tekkis tal hommikusöögi ajal äge peavalu. Ega me küll põhjust välja ei suutnudki selgitada ja nii ta lihtsalt õppis kuidas Paratsetamooli tabletti poolitada ja millal ning kui palju kasutada.

Paralleelselt käivitus kodunduse ja kokanduse õppetund. Kõigepealt demonstreerisid lapsed oma oskusi kodunduses ja koristasid köögilaua ära. Nii tühi pole see tükk aega olnud, kuigi õhtul jäi üsna korralagedasse seisu (peamiselt küll laste poolt paberist lumehelveste meisterdamise materjalide ja jääkide tõttu).

Jätkus kokandus. Lapsed otsisid välja piparkoogitaigna, taignarulli ning jahu. Puistasid jahu lauale ja hakkasid rullima. Tuli palju õppetunde teemadel, et mis juhtub, kui on liiga vähe jahu ja mis juhtub kui on liiga palju jahu :)
Tainas rullitud, siis jätkus töö piparkoogivormidega ning hiljem juba edasi vaba käega ise kujundeid noaga välja vormides.

Siin jäi asi pooleli ja jätkus individuaalõpe erinevate õppeainetega, mõlemal küll "sotsialiseerumisaspektiga" tegevused. Pojal algas muusikaõpetus, st viisin ta muusikakooli, kus tal oli täna esinemine (neil on vahepeal väikesed esinemised kaasõpilaste ja õpetajate ees). Tütrega tegime kirjandustunni, st käisime raamatukogus, kuhu viisime tagasi portsu läbiloetud raamatuid ja valisime uue portsu järgmiseks lugemiseks.

Tagasi kodus jätkus kokandus. Panin neile munavalge valmis ja lükkasin ahju sisse (ainsad liigutused, mida ma kogu piparkoogitegemise juures tegin). Lapsed tõstsid tehtud kujud plaadile, katsid munavalgega ning pistsid ahju.

Seejärel algas eesti keel / kirjandus /tööõpetus. St et lapsed jätkasid oma muinasjuturaamatu tegemist. Tegemise vahepeal hakkas väga kahtlast lõhna tulema ning traditsiooniliselt läks hooaja esimene laar osaliselt kõrbema. Jätsime piparkoogid jahtuma ning lapsed jätkasid muinasjuturaamatuga. Neid mingile maale edasi teinud alustasid nad piparkookide glasuuriga kaunistamisega.

Õhtu lõppes piimasupi soojendamise õppetunniga kokanduses ning laua koristamisega kodunduses. Päkapikuaeg on hea aeg, siis on lapsed ka igasuguste koristamistegevuste juures väga asjalikud. Kuigi ega nad on tegelikult muidu ka tublid (kui neile vajalikke tegevusi piisavalt meelde tuletada :).

Mingeid õppetunde oli kindlasti veel... aga kes neid kõiki jõuab nii pika ja sisutiheda päeva jooksul meeles pidada...

Täiendus: Meelde tuli. Väga oluline õppetund oli ju lisaks. Kuna põnn on täna väga viril olnud, siis ei julgenud teda pikemalt autosse magama jätta. Küll aga oli vaja poest glasuuri osta. Sai siis tehtud nii, et sõitsime autoga poe juurde, andsin lastele natuke sularaha ning tegime kokkuleppe, et mis glasuurist üle jääb, võivad enda äranägemise järgi ära kulutada. Õppetunnid siis sotsialiseerumises, ühiskonnaõpetuses, matemaatikas ning läbirääkimistes ja koostöös (et omavahel kokkuleppele jõuda, mida osta). Tund kulges väga edukalt - lapsed naasesid poest väga õnnelikena ning glasuuriga. Ja matemaatikat tunnevad nad ka juba väga hästi, sest raha just üleliia palju üle ei jäänud :)

Kommentaare ei ole: